Alles wat je dient te weten over probiotica en gefermenteerde voeding

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 14:18

Bismillah.

Je leest waarschijnlijk dit artikel omdat je geïnteresseerd bent in darmgezondheid. Dan weet je vast ook dat probiotica en gefermenteerde voeding helemaal 'in' zijn. In dit artikel hoop ik je duidelijk te maken dat probiotica en gefermenteerde voeding niet dé oplossing zijn (maar slechts een klein onderdeel van de oplossing). Ook deel ik wat interessante feitjes over probiotica en gefermenteerde voeding.

Eerst wat achtergrond, want waarom zijn probiotica en gefermenteerde voeding ook alweer zo belangrijk?

In ons lichaam bevindt zich het darm-microbioom. Hierin zouden opportunistische bacteriën, gisten, virussen, protozoa en wormpjes samen in balans moeten leven.

Ben je niet opgevoed met levende bacteriën (middels probiotica en gefermenteerde voeding) dan is de kans zeer, zeer groot dat jouw darmflora uit balans is. Wanneer je de opportunistische bacteriën namelijk niet dagelijks (!) aanvult, dan kunnen bijvoorbeeld de gisten de overhand gaan krijgen (dan noem je het schimmels. Hallo candida).

En laat die balans van de darm-microbioom nou net zorgen voor bijvoorbeeld:

  • aanmaak van hormonen
  • het intact houden van de darmwand (darmflora die uit balans is betekent daarom hype permeabele darm, oftewel 'leaky gut'. Onder andere daarom ben ik geen voorstander van al die dure darm-onderzoeken. Wanneer je namelijk bent opgevoed zonder aandacht te besteden aan je darm-microbioom, dan kun je er vanuit gaan dat jouw darmwand beschadigt is. Mijn advies is dan ook: sla de onderzoeken over en zoek een goede therapeut, die voeding als basis van de behandeling heeft).
  • een groot gedeelte van de weerstand
  • een goede werking van de hersenen
  • een goede huid

 

Wat helaas vaak wordt gedacht is dat wanneer je levende bacteriën gaat nuttigen, de darmen zich herstellen. Dit klopt niet vanwege meerdere factoren, waaronder de onderstaande twee:

  • als je goed hebt opgelet dan weet je dat wanneer jouw darmflora uit balans is, de darmwand beschadigt raakt. Het slijmvlies van de darmwand hoort namelijk bezaaid te zijn met opportunistische bacteriën. De beschadigingen aan de darmwand die zijn ontstaan doordat de darmflora uit balans is, helen niet door het simpelweg toevoegen van goede bacteriën (wel helpen ze het ontstaan van nog meer beschadigingen aan de darmwand voorkomen, maar de 'gaatjes die zijn ontstaan door een disbalans in de darmflora worden niet gedicht met goede bacteriën). Deze beschadigingen worden wél 'opgevuld' met de gelatine en collageen uit zelf getrokken vleesbouillon (dus geen bottenbouillon)(ps.: ik heb een recept van vleesbouillon op mijn blog). Echter is het zo, dat je door de beschadigingen aan de darmwand én door de darmflora die uit balans is, véél minder soorten voeding verdraagt. Dus het is niet een kwestie van: levende bacteriën gaan nuttigen en bouillon drinken. Nee. Je zult ook tijdelijk de productgroepen moeten gaan elimineren die jouw darmen op dit moment niet verdragen. Welke dat zijn, hangt af van je klachten.

    Mijn motto is: ''alles wat Allaah voor ons heeft gemaakt is gezond (dus ook gluten en lactose!) - máár - je dient dan wel je darmen aan te sterken, zodat je het kunt gaan verteren.'' Hoe meer beschadigingen je hebt, hoe minder je kunt verdragen. En dat heb je vaak niet eens door. Wellicht verklaart dat die vermoeidheid, brain fog, korte lontje of opgeblazen gevoel. Dus: wil je je de rest van je leven optimaal voelen. Met goede (mentale) gezondheid, energie, goed werkende hersenen en goede slaap en ontlasting, dan zijn probiotica of gefermenteerde voeding een stap in de goede richting, maar geen oplossing.


  • dan het volgende punt: op het moment dat jouw darmflora uit balans is, leven die pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën óók op gezonde, koolhydraatrijke voeding. Zoals bijvoorbeeld noten. Dus hier geldt weer: als je je darmen wilt herstellen zijn probiotica of gefermenteerde voeding niet dé oplossing, maar zal je ook echt je voeding moeten aanpakken. Sorry, dat is een onpopulaire mening. We leven in een wereld waarin we een quick fix willen. Waarom we wat supplementen en poeders willen. Maar ik ga rauw en eerlijk met je zijn: als jij de optimale versie van jezelf wilt worden, dan zou je écht moeten gaan opletten op wat je in je mond stopt. Trap alsjeblieft niet in 'de val' van supplementen en probiotica als oplossing. 

 

Zo. Dat was wat basisinformatie. En dan nu de punten over probiotica en gefermenteerde voeding, die je helaas bijna nergens hoort.

  1. Gefermenteerde voeding is vele, vele malen krachtiger dan probtioca. 1 ml gefermenteerd sap is zeker tien keer zo sterk als de beste probiotica. Ben je onder behandeling van iemand die je probtiotica adviseert? Dan is er een grote mogelijkheid dat je met die therapeut verlichting gaat ervaren, maar niet perse de hoofdoorzaak aanpakken. Die verlichting die je dan ervaart komt dan mijn inziens voornamelijk doordat je bewerkte voeding en triggers laat staan, niet omdat de darmen zich volledig aan het herstellen zijn. Zonde van je geld en waardevolle tijd, als je het mij vraagt.  

  2. Begin altijd met enkel gefermenteerd sap, daarin zitten meer dan genoeg bacteriën. De gefermenteerde groenten zijn vaak nog te rauw en te vezelig voor de meeste mensen. Met hoeveel sap je dient te beginnen hangt heel erg af van hoeveel klachten je hebt. Wanneer je heel veel klachten hebt zou ik beginnen met 1 druppel, en met milde klachten met 1 theelepel.

  3. Begin met gefermenteerd sap vanaf dat je baby zes maanden oud is. Bij een kleine baby zou ik absoluut niet meer dan 1 druppel geven.

  4. Het is heel normaal - sterker nog - zelfs wenselijk -, als je wat milde klachten hebt na het introduceren van levende bacteriën. Je hoort het te voelen wanneer je een stam inbrengt die je nog niet had. Dit kan zich uiten in hoofdpijn, milde huidklachten, vermoeidheid, kort lontje et cetera. Heb je 1 theelepel of minder gefermenteerd sap genomen en heb je toch behoorlijke klachten erdoor gekregen, dan kan dit absoluut een teken zijn van het feit dat jouw darmgezondheid heel slecht is. Zoek dan alsjeblieft hulp.

  5. Je hoort weleens dat mensen specifieke probiotica hebben genomen (of gegeven hebben aan hun kind), en dat hun klachten vrij snel verbeterden. Dit betekent helaas dat er zo weinig opportunistische bacteriën aanwezig zijn dat met een klein beetje bacteriën de situatie al verbeterd. Dit is helaas geen goed teken, maar laat de ernst van de situatie zien. De kans is dan ook groot dat de klachten terugkomen, wanneer je stopt met de probiotica.

  6. Al gezegd maar wel belangrijk: je voeding is belangrijker dan probiotica-capsule. Veel opportunistische bacteriën krijg je ook door ze eten te geven. Met wat je zelf in je mond stopt, dus.
  7. Opportunistische bacteriën krijg je ook binnen door de natuur in te gaan en je huis niet al te schoon te houden (geen antibacteriële schoonmaakmiddelen.) Alleen levende bacteriën consumeren is niet voldoende.

  8. Er bestaan specifieke probiotica-capsules voor specieke klachten (bijvoorbeeld Lactobacillus reuteri en Bifidobacterium), echter ben ik daar geen voorstander van. Het zit echt veel complexer dan dat (daarnaast zijn de meeste kinderen met autisme picky eaters, en is een probiotica-capsule geven terwijl het picky eating niet wordt aangepakt als dweilen met de kraan open). Ik heb alhamdouLlilah echt hele goede veranderingen mogen zien met het aanpakken van de voeding, dus er is echt wel veel mogelijk. Maar again: geen quick fix. 

    Mijn cliënten behalen over het algemeen resultaten als: veel meer energie, betere huid, betere ontlasting, betere menstruatie, geen brain fog meer, et cetera. Maar dat is echt middels de voeding te veranderen.

  9. Ik zie probiotica druppels bij baby's als bijvoeding: daarom liever niet vóór de zes maanden wanneer je borstvoeding geeft (tenzij een goede therapeut daar een reden voor heeft). Heb je een baby die flesvoeding heeft gehad of darmproblemen heeft, dan is mijn baby-traject misschien wel wat voor jou. Daarmee pak je de hoofdoorzaak aan.

  10. Tot slot: wil je wel probiotica gebruiken (bijvoorbeeld omdat je op reis gaat), neem de probiotica dan net voordat je gaat slapen, en week het poeder tien minuten in een bodempje water, alvorens het te consumeren (als dit kan).

Vragen? Hulp nodig? Ik help je graag.

Reactie plaatsen

Reacties

Patricia Verdriet
3 maanden geleden

Hoi hoi,

Ik reageer(de) niet goed op probiotisch voedsel. Mijn spijsverteringsklachten en voedselintolleranties zijn 99k ontstaan na een periode deze toegevoegd te hebben aan mijn voeding.
Wel een tijdje histamine vrije probiotica geslikt.
Ik had 2 goede stammen te kort en lichtelijk hyperpermeabele darm.
Sinds gister weer kaas (lactose + gefermenteerd geprobeerd) en sinds enkele weken weer wat spelt (gluten).
Is het raadzaam nu met een beetje gefermenteerd sap te beginnen?

Mv groetjes,
Patricia